Цветове на стени

Цветовете в интериора винаги са били интересна тема, може би няма да пишем за нещо което вече не знаете, идеята е когато видите варианти на интериори в даден цвят, да прецените как ви въздействат и да ги приложите във вашият дом, хотел или офис.

Всеки цвят има своето естетическо, оптическо и психологическо въздействие.

Хубаво е цветовете в жилището да се съобразят с изложението на  помещението, от което зависи дали влиза достатъчно слънчева светлина,  ролята на дизайнера е да предложи подходящи комбинации и акценти, но най-важното е как даден цвят въздейства върху обитателя на жилището.

Трите основни цвята са жълт, син и червен. От тяхното смесване се получават допълнителните цветове. Според психологическото им въздействие те биват топли и студени.

Топлите цветове са свързани с представата за топлина, жар, огън, слънце. Те са активни – ободряват, възбуждат, създават чувство за движение, радост, живот. Към топлите цветове се отнасят жълтият, оранжевият, червеният и техните междинни нюанси.

  • Жълтият цвят въздейства като слънчевата светлина. Той е жизнерадостен и блестящ, ободрява и активизира мисловната дейност. Подходящ е за помещения с малко слънчева светлина като цвят на завеси, помещения със северно изложение, кухни и трапезарии. В дневната и детската стая е удачен за цвят на стени, в по-светлият си вариант. Добре се комбинира с белият цвят, който му придава лекота и енергия.
  • Оранжевият цвят олицетворява здраве, успех, деен живот, жизнерадост и оптимизъм. Ако е по-наситен към червено въздейства силно, ако клони към жълто по-слабо. Също подходящ за стаи с по-малко светлина. С него обикновено се подчертават по-важните елементи в интериора.
  • Червеният цвят се свързва с власт, енергия, сила и мощ. Той е най-наситеният от топлите цветове, често се използва като акцент в интериора. Това е цвета, който моментално привлича вниманието, затова се използва и при много реклами. Червеният светофар, червеният килим, червените устни и нокти. Това е цвета на любовта и живота.

Колкото по-наситен и по-активен е даден цвят, толкова в по-ограничено количество трябва да се използва.

Студените цветове са пасивни – успокояват, отморяват, създават чувство за неподвижност и хлад. Такива са синият, зеленият, виолетовият цвят.

  • Синият цвят излъчва вътрешно спокойствие, въздушен е, действа успокояващо, предразполага към задълбочаване и съсредоточеност. Подходящ е за фон на активни цветове особено в слънчеви стаи. В дневната и спалнята, за стени и таван създава чувство за простор. Особено подходящ за работни кабинети, детски стаи, където създава подходяща творческа, лишена от напрежение атмосфера.
  • Зеленият цвят предизвиква чувство за свежест, хлад, начало на нов живот, нежност. Действа успокояващо, въздържано, предразполага към тишина и отмора. Подходящ за спалнята и дневната като цвят за стени. Когато клони към жълто, става по-жив, по-свеж, по-нежен.

Кафявият цвят има много нюанси, от светла охра до най-тъмните тонове на кафявото.  Той предизвиква представа за дърво, земя, за нещо здраво, устойчиво и топло. В интериора е изключително необходим елемент, защото създава чувство на уют, приятна закътаност и отмора. Не случайно се използва при интериора на заведения, ресторанти и хотели, в комбинация с текстурата на дървото се получава много приятна и отпускаща атмосфера. Като цвят на стените се използва по-рядко. Тази година на изложението в Милано бяха актуални земните кафяви тонове, фладерното дърво, бежовият цвят и мека мебел от естествена кожа.

Сивият цвят е неутрален и неутрализира другите цветове. Често се използва като фон, който подсилва останалите цветове. Всякакви дървени мебели се вписват много уютно на сив фон, подсилва се мекотата и топлотата на естествения цвят на дървесината.

Белият цвят поражда представа за чистота, невинност, простор и прохлада, в съчетание с дърво, желязо, мед, тухла естествен камък дава много сполучливи резултати. Това е цвета на успешното начало, вярата и духовността. Все повече се предпочита като цвят в интериора. Белите мебели в по-ретро вариант са доста харесвани, защото не са толкова тежки създават простор и в същото време уюта, които е много важен за един дом.

Черният цвят се асоциира с власт, сериозност, богатство и лукс. Усилва въздействието на другите цветове, особено топлите. Създава чувство на изтънченост, загадъчност, стил и ред. В по-модерният и изчистен стил на мебелите се предпочита във вариант гланц, в който се отразява и другите елементи от интериора, ефекта наистина е невероятен.

В комбинация с белия цвят, с който взаимно се допълват и подчертават се създава един наистина неповторим и уникален стил. Добре е да се използва за по-големи помещения, тъй като визуално намалява пространството.

Тук ще споменем и за стила Шаби шик, наричан още котидж /селска къщурка/. Идва от дълбоката провинция на стара Англия. Цветовете типични за този стил, са бялото и всевъзможните пастелни варианти на розово, лилаво, жълто, зелено, синьо, кремаво, като акценти се използват най-различни варианти на цветя върху мека мебел, пердета, възглавнички, картини. Много нежни комбинации, предпочитани от много хора. За този стил е характерена техниката декупаж, което означава „изрязвам„ – изготвяне на колаж и апликиране върху вази, свещи, мебели, кутии, стъкло и други, може да се имитира и напукване, което е много ефектно.

Другият предпочитан стил в този дух е Винтидж. Това е ретро стил от епохата на  30-70 те години,  чиято визия има състарен, износен и изтъркан дизайн. Често тези мебели се използват като акцент в съчетание със съвременното обзавеждане. Това може да бъде старинен полилей, стар сандък или скрин, холна маса, чайник или някаква  етажерка.  Намират се  обикновено в антикварните магазини и са старинни ценности.  Добре е да са сравнително запазени и да не се прекалява с тях, за да не се получи претрупване. Днес за целта се предлагат изкуствено състарени мебели, имитация на ръжда, патина и проядено дърво. Тапетите за този стил обикновено са с големи флорални мотиви.

…. Но за стиловете при мебелите в следващата ни статия.

По текстове и снимков материал от Интернет!

This entry was posted in ДИЗАЙН and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.