Осветление

Осветлението е много важно и чрез него може да постигнете различни настроения.

По-ярко при хранене или по-приглушено в дневната до дивана за отпускане и релаксация, романтична вечеря на свещи или подчертаване на някакъв ефект като тухлена стена и нисша. Осветлението може да бъде много въздействащо, не го подценявайте, а се възползвайте максимално от него.

Общо осветление
е това, което включваме при влизането в дадено помещение. За общо осветление най-често се използват полилеи, полилеи – пендели, плафониери, спотове.

Най-подходяща в случая е бялата или жълтата светлина. Осветителните тела обикновено са серия, от която има полилеи, аплици, спотове и плафониери. Хубаво е да бъдат в един стил, така освен че подчертават също и обединяват помещението. Стилът им бива съвременен, класически и дизайнерски.

 

Полилеите заемат централно място в помещението. Често са основното осветление в жилището. Могат да бъдат много ефектни, често са един от главните акценти в интериора.

Полилеи – пенделите са осветителни тела които висят от тавана и се регулират във височина. Обикновенно се поставят над масата за хранене, над барове /по няколко броя, когато са с по-малки размери/, в центъра на тавана в детски стаи.

Плафониери – Намират приложение във всяко помещение. Директно и неподвижно се захващат за тавана или стената /плафониера – аплик/. Плафониер – аплиците обикновенно допълват основното осветление, чрез него се създава много уют и приятна атмосфера. Поставят се от двете страни на трапезни шкафове, над картини и огледала, до табли на спални и детски легла, на тавана при антрета. По-изчистените форми се предпочитат при обзавеждане на офиси.

Спотове – Това е насочващо осветление, което освен като локално може да бъде използвано и за основно, когато има повече крушки. Не заема място във височина, крушките могат да се насочват натам където е необходимо и осветяват доста добре помещението. Може да бъдат наредени в различни форми /квадрат, кръг, цвете/ или да бъдат в една линия. Подходящи са за всички помещения.

Локално осветление

Това осветление обикновенно допълва основното. Освен че може да се използва при необходимост, също може и да бъде и основно когато няма нужда от силна светлина.

За локално осветление се използват различни видове настолни лампи, лампиони, спотове, /насочващо осветление/ аплици/ стенни осветителни тела/ и стоящи лампи. Използва при оформяне на зоната за писмена работа, зона за хранене, зона за отдих и разговори в дневната, за осветяване на отделни декоративни елементи от интериора.

Допълнително и ефектно осветление

Това осветление не е задължително, но не и за хората които целят някакъв ефект и добър интериор.

Често се използват луничките, които се подреждат така, че да дават равномерна светлина, луминесцентни тръби, които се скриват зад бленди или по друг подходящ начин, светещи ленти нар. LED осветление което може да бъде в различни цветове, то не заема място и много лесно да се монтира. Използва се често при кухните под горен ред шкафове осветявайки много добре работната зона, при окачени тавани заедно с лунички, зад табли на спални, стъклени рафтове, пана за телевизори и др. Добре е да бъде изолирано и защитено от влага. Различни видове алумииниеви профили със вградено във тях осветление.

В дневната – Осветителните тела се разполагат така, че да подчертават отделните функционални зони. В зоната за отдих и разговори осветлението може да бъде омекотено, за да създава уют и приятна атмосфера, за целта често се правят окачени тавани със скрито осветление. Особено внимание се отделя на мястото за писменна работа, където е необходима по интензивна и насочена светлина. До меката мебел много добре стоят лампионите /лампи които стъпват на пода/.

В трапезарията обикновено се използват полилеи или пендели, разположени над масата осветяват зоната при хранене. Естествено и тук може да има по-дискретно осветление над трапезният шкаф като аплици и спотове, а свещите са задължителен аксесоар.

В кухнята работната зона трябва да бъде добре осветена. Осветлението може да бъде под цялата дължина под горният ред шкафове /LED осветление/, луминесцентни тръби които могат да бъдат в алумийниев профил с насочване, различни видове лунички.

В спалнята осветлението трябва да бъде меко и дискретно. Тук се използват стоящи върху нощните шкафчета лампи, спотове над огледалото на тоалетката, лампиони, нисши с лунички и различни цветове LED осветление, обикновенно зад таблата, но може да продължава и по тавана.

В антрето и коридора – достатъчно силно за предпочитане бяло. Обикновенно плафониери, окачени тавани със скрито осветление и лунички.

По текстове и снимков материал от Интернет!

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.